Warmtepompen

De Energietransitie

We zitten midden in de energietransitie. We moeten allemaal minder aardgas gaan gebruiken of misschien wel helemaal van het aardgas af. Goede alternatieven voor aardgas staan voor deur. Dit kan bijvoorbeeld zijn: groengas of waterstof. Ook kunnen woningen helemaal van het gas af, door all-electric systemen. Wat precies de beste oplossing is, is voor iedereen en elke woning verschillend. Dat er iets moet gaan gebeuren dat is zeker. Gas wordt straks een stuk duurder, daarom is het belangrijk om in ieder geval het gasgebruik flink terug te dringen. Niet alleen voor uw portemonnee, maar ook “en zeker niet in de laatste plaats” voor het milieu. Een warmtepomp werkt op elektriciteit het elektra verbruik zal daarom toenemen maar de gasbesparing is veel groter. Het zou heel mooi zijn als het elektra verbruik gecompenseerd kan worden met zonnepanelen.

Hybride Warmtepompen

Wij leveren en monteren verschillende type warmtepompen. De beste keuze is in de bestaande bouw in de meeste gevallen de hybride warmtepomp. Deze warmtepomp werkt samen met de cv/combiketel. Er zijn ook warmtepompen die helemaal zelfstandig de woning verwarmen en warm water bereiden. Dit zijn de all-electric warmtepompen. Uw woning moet hiervoor geschikt zijn. Vaak is hier vloerverwarming voor nodig, een hoge isolatiewaarden van de woning, voldoende ruimte voor de warmtepomp met grote warm water voorraadboiler en buffervat, ruimte voor voldoende zonnepanelen en een hoge investering. Met een hybride warmtepomp bent u met een relatief lage investering als snel veel gas aan het besparen. Met de hybride warmtepomp leert u op een makkelijk manier omgaan met een warmtepomp. Als over een paar de warmtepompen verder ontwikkeld zijn of er zijn dan nog andere alternatieven dan kunt u de combiketel vervangen voor iets anders zodat deze dan met de huidige warmtepomp samenwerkt.

De Techneco Elga

De Techneco Elga gebruikt warmte uit de buitenlucht en zet deze om in bruikbare warmte voor de woning. De buitenunit van het merk Toshiba onttrekt de warmte uit de buiten lucht. De warmtepomp voegt deze energie toe aan het water van het centraal verwarmingssysteem. De Elga staat in verbinding met de meegeleverde Honeywell klokthermostaat. De Elga neemt de hoofdfunctie van de combi-ketel over en bepaalt op basis van warmtebehoefte of de Elga ingeschakeld wordt. Zodra de buitentemperatuur te laag wordt springt de combi-ketel bij. Als het rendement van de Elga door vorst sterk terugloopt, schakelt de Elga zichzelf uit en neemt de combi-ketel. Op de Techneco Elga zit momenteel €1700,- subsidie.

De Inventum Spaarpomp

De Inventum Spaarpomp is een hybride warmtepomp. Dat betekent dat hij werkt op elektriciteit, maar ook kan worden ondersteund door de cv-ketel. Is er in huis meer vermogen nodig, bijvoorbeeld als het buiten heel koud is, dan springt de cv-ketel even bij. De Spaarpomp vervangt de ventilatiebox en werkt in combinatie met bijna iedere cv-ketel. De warmte uit de afgezogen lucht zet hij om in bruikbare warmte voor de verwarming. De spaarpomp heeft geen buitenunit, dit kan voordelen bieden als u woning niet geschikt is voor een buitenunit. Op de Spaarpomp zit momenteel €1500,- subsidie.

All Electric

Onderstaand een all-electric systeem dat onlangs door Wouterse installatie & onderhoud is geïnstalleerd. Hier is geen cv-ketel die kan bijspringen als het te koud is buiten. Dit systeem verzorgd zowel de CV als warm tapwater voorziening. De  vermogens van deze warmtepompen moeten zorgvuldig per woning worden gedimensioneerd. Niet elke woning is geschikt voor dit systeem, isolatie is het sleutelwoord. Uiteraard kunnen we u vrijblijvend adviseren.